dNP-logo-RGB png

DE
NEDERLANDSE
PORTRETPRIJS


Instagram


Facebook

spp winnaars
Winnaars Selfieportretprijs 2021

De Winnaars van de Selfieportretprijs

Op 21 september 2021 was het dan zover: de uitreiking van de Selfieportretprijs 2021! Na een spannend juryproces mochten we eindelijk bekendmaken welke drie jongeren de mooiste zelfportretten hadden gemaakt.

In de prachtige kerkzaal waren de jonge talenten met ouders en vrienden bijeen; zenuwachtig en benieuwd naar wie de gelukkige winnaars zouden zijn. Na een welkom en dankwoord door bestuursvoorzitter Saskia Koppelaar was het verlossende woord aan bestuurslid Rolf Siebelink. Die hield de spanning erin door te zeggen dat iedereen winnaar was, immers iedere deelnemer ontving een Jongeren museumkaart en hun werk hangt in Museum het Hernhutterhuis. Na een roffeltje volgden de namen van de echte winnaars: Evie Mariek Meij (3de), Max Kortmann (2ste) en Lara Verdam (1ste).

We willen alle deelnemers bedanken, en de top 3 feliciteren met deze mooie prestatie!

Tweede plaats: Max Kortmann
Eerste plaats: Lara Verdam
Derde plaats: Evie Mariek Meij

De Selfieportretprijs

Hallo scholieren!

Balen jullie ook zo van de gevolgen van het coronavirus? Dan volgt hieronder een manier om die narigheid even helemaal te vergeten. Komende maand wordt een wedstrijd uitgeschreven voor het beste selfie portret. Behalve dat je een leuke prijs kan winnen, kan je portret ook komen te hangen in museum het Hernhutter Huis in Zeist.

Waar gaat het precies over?

De Selfie Portretprijs wordt georganiseerd door de Nederlandse Portretprijs, een landelijke stichting die portretkunst stimuleert. Dit jaar organiseert de stichting voor (portret)schilders een wedstrijd en een tentoonstelling. Dit wordt gehouden in Slot Zeist. Om jongeren daarbij te betrekken is de Selfie Portretprijs in het leven geroepen. In 2019 bleek dat een groot succes. Nu wordt dat dus herhaald.

Digital portrait for the #selfieportretprijs contest (just in time lol)
-
-
#selfportrait #artcontest #digitalart #art #drawing #wacom
‘Zelfportret’, Moos Boeke (Winnaar 2019)
babette
‘Geen titel’, Babette Heijnen

Hoe gaat dat?

Jullie sturen je selfieportret digitaal in. Een onafhankelijke jury kiest daarvan de beste werken uit voor een tentoonstelling en bepaalt wie de prijswinnaars zijn. De prijsuitreiking vindt plaats in het Hernhutter Huis. DNP benadert diverse media om aandacht te besteden aan het geheel.

Wat wordt van jou verwacht?

Een origineel en goed gemaakt selfieportret, in alle denkbare technieken (getekend, geschilderd, van klei) – behalve alleen een selfie gemaakt met je smartphone! Een kunstig gefotoshopte selfie kan wel. Zolang als jij goed herkenbaar bent, ook als je je hebt verkleed of je je hebt geschminkt.

Wie beoordeelt het?

De Selfieportretprijs wordt beoordeeld door een ervaren jury. Drie juryleden zullen zich buigen over de ingezonden portretten en hier de beste uit selecteren die tentoon worden gesteld. Ook kiezen zij de top 3 inzendingen, die beloond worden met een prijs! Wil je weten wie er precies in de jury zitten? Lees dan verder.

De Jury

Daphne Verberg

Daphne werkt als hoofd productie bij @nestruimte. Nest is een kunstinstelling in het Energiekwartier van Den Haag en presenteert een breed programma met in de kern kunst, ontmoeting en samenwerking. Zo geeft Nest podium aan makers, praters, schrijvers en denkers uit binnen- en buitenland. Vanuit maatschappelijk en sociaal politiek discours bouwt Nest een programma met de overtuiging dat een veelvoud van stemmen essentieel is om de maatschappij beter te begrijpen.

Roderick Laperdrix

Roderick rondde in 2011 de bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en in 2014 de master Fine Art aan Central Saint Martins College of Art and Design in Londen. Sinds september is hij naast beeldend kunstenaar parttime werkzaam als docent 2D op de Breitner Academie in Amsterdam. Met o.a. een vooropleiding in de ICT (MBO) en een minor Communicatie en Multimediadesign ziet hij veel mogelijkheden om juist analoge kunst (tekenen, schilderen, boetseren) te laten botsen met digitale technieken.

Wolf Hekkema

Wolf Hekkema is de winnaar van het tweede seizoen van het televisieprogramma Project Rembrandt. Tijdens de competitie liet hij een meesterlijke beheersing zien van verschillende schilderstijlen – iets wat hem de winst opleverde.

Als 21-jarige laat hij zien dat de kunstenarij niet stoffig is, of voorbehouden aan oudere generaties. 

 Wat kun je winnen?

1ste prijs: € 250, een Museum Jongerenkaart en een prijzenpakket van Royal Talens

2e    prijs: € 100, een Museum Jongerenkaart en een prijzenpakket van Royal Talens

3e   prijs: € 50, een Museum Jongerenkaart en een prijzenpakket van Royal Talens

De prijzen zijn verdeeld! Lees hierboven het verslag.

 

Hoe doe je mee?

Alle jongeren in Nederland mogen meedoen, zolang ze tussen de 12 en 18 jaar zijn. 

De Nederlandse Portretprijs

Wie zijn wij?

Contact

Privacy en gegevensverwerking

De wedstrijden

De Nederlandse Portretprijs 2021

Het Weekend van het Portret 2020

De Selfieportretprijs 2019

De Nederlandse Portretprijs 2019

Deze website is onderdeel van De Nederlandse Portretprijs. Aanvullende informatie over onze stichting is te vinden op onze hoofdwebsite

De informatie op deze website kan veranderen. Er zijn geen rechten te verlenen aan foutieve of verouderde informatie. 

Mede mogelijk gemaakt door:

Deze website is onderdeel van De Nederlandse Portretprijs. Aanvullende informatie over onze stichting is te vinden op onze hoofdwebsite

De informatie op deze website kan veranderen. Er zijn geen rechten te verlenen aan foutieve of verouderde informatie.